Hálózati szintű megoldások

A hálózati méretű energiatárolással rendelkező villamosenergia-rendszerek különböző típusokat használhatnak: az alaperőművek egyenletesen működhetnek, és nem kell a fogyasztás-termelés változásaira pillantok alatt reagálniuk. Amennyiben az időjárásfüggő (nap- vagy szélerőművek) által termelt energia meghaladja a fogyasztást, akkor a hálózat méretű energiatárolók képesek az energiát későbbre félretenni, így az nem vész el.

Az energia tárolás emellett tehermentesítheti az átviteli-, és elosztóhálózatot, növeli a megbízhatóságot, és lehetővé teszi a meglévő villamos infrastruktúra hatékony használatát. Az energiatárolás alapvetően rugalmasabbá teszi az energiarendszert, csökkenti az áramkimaradásokat és segíti a vészhelyzetekre való felkészülést.

Ez a megoldás kulcsfontosságú az időjárásfüggő megújuló energiaforrások villamosenergia-hálózatba való integrálásában, a villamosenergia termelés-fogyasztás kiegyensúlyozásában, és így a földgázzal működő csúcserőművek kiváltásában, az alaperőművek nagyobb mértékű támogatásának lehetővé tételében.

Összegezve: a hálózati méretű akkumulátortároló rendszer lehetővé teszi az időjárásfüggő megújuló energia nagyobb mértékű betáplálását a villamos hálózatba, eltárolva a „feleslegesen” megtermelt megújuló energiát. Megújuló energiaforrásokkal (szél-, víz- vagy napenergiával) kombinálva az akkumulátoros tárolási megoldások teljes mértékben kiaknázhatják a megújuló energiában rejlő lehetőségeket, mivel megbízhatóbb és zöld villamos energiát biztosítanak az elszigetelt hálózatokban és az energiaközösségekben.

 

https://www.pannonwatt.hu/uploads/content/516/kepek/o_quantumcube.png

 

Letölthető termékadatlapok:

QuantumCell adatlap

quantumcell_energy_storage_system.pdf (4 kB)

ISO 9001